Plaatbewerking

Plaatbewerking gaat om precisie. Plaatbewerking is een speciale bewerkingstechniek die onder de metaalbewerking valt. Met deze techniek worden metalen plaatonderdelen tot een product gevormd. Een dunne plaat kan gesneden, gevormd en gelast worden met plaatbewerkingstechnieken. Er zijn dus oneindig veel soorten producten die gemaakt kunnen worden met plaatbewerking. Maar welke technieken worden gebruikt en welke techniek is het meest geschikt voor uw eindproduct? U leest het hier.

Lasersnijden

Lasersnijden is een thermische bewerking die veelvuldig in de industrie wordt toegepast. Het materiaal smelt door een gefocuste laserstraal, die het plaatwerk binnen enkele seconden verhit van kamertemperatuur tot 2000 °C. Het materiaal wordt door stikstof of zuurstof uit de voeg geblazen, waardoor er een strak en vlak snijvlak ontstaat. Optische kabels en diverse spiegels in de snijmachine leiden de laserstraal naar de plaat. In de snijkop bevinden zich diverse lenzen, die de laserstraal focussen, zodat de krachtige laserbundel het plaatwerk laat smelten. Lasersnijden is mogelijk met stikstof of zuurstof. Welk gas wordt gebruikt, hangt af van het type plaatwerk en de nabewerking van het materiaal.


Lasersnijden met zuurstof
Bij het lasersnijden met zuurstof treedt oxidehuidvorming op. Het materiaal reageert op zuurstof, wat oxidatie wordt genoemd. Hierdoor ontstaat er een dunne oxide huid op het snijvlak. Vooral bij complexe ontwerpen kan het verwijderen van de oxidehuid erg tijdrovend zijn.


Lasersnijden met stikstof
Stikstof wordt bij deze vorm van lasersnijden gebruikt om het weer gestolde materiaal uit de snijzone te verwijderen. Tijdens het lasersnijden met stikstof treedt geen oxidatie op, waardoor er ook geen oxidehuidvorming ontstaat. Stikstof reageert niet op het laser gesneden materiaal. Naast stikstof kan argon ook gebruikt worden bij het lasersnijden. Lasersnijden met stikstof wordt ook wel lasersmeltsnijden genoemd. Bij beide vormen van lasersnijden gaat er maar weinig materiaal verloren: lasersnijden zorgt voor een zeer fijne snede.

Lasersnijden met stikstof is geschikt voor staal, RVS en aluminium. Een nadeel van lasersnijden met stikstof is de lagere snijsnelheid en een hoger gasverbruik.

Kanten/ zetten

Kanten of zetten is een productietechniek om platen te buigen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en toepassingen voor kanten.


Lassen

Lassen is een verbindingstechniek die onder andere in de werktuigbouwkunde wordt gebruikt. Doormiddel van lassen worden materialen aan elkaar verbonden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van druk en warmte. De materialen die worden samengevoegd worden vloeibaar gemaakt. Daarmee verschilt lassen van solderen. Bij solderen wordt alleen het toevoegmateriaal vloeibaar gemaakt en niet het materiaal van het werkstuk.


Walsen

Walsen is een omvormingstechniek die veel gebruikt wordt om vlakke platen van metaal om te buigen tot een cilindrische vorm. Veel walsmachines hebben een capaciteit voor staal, RVS en aluminium tot 10 mm dik. Walsen is geschikt voor silo’s, ketels, tanks, rompen e.d. maar kan ook goed gebruikt worden om plaatwerk te richten.


Boren

Het direct laten boren van gaten in uw plaatwerk is de juiste oplossing wanneer de gaten niet laser gesneden kunnen worden. Gaten met een minimale gatdiameter van 0.8 keer de plaatdikte (t/m een plaatdikte van 10mm) kunnen door de laser worden gesneden. Boren is de meest efficiënte oplossing ten opzichte van watersnijden of frezen.

Tappen

Tappen is een plaatbewerking voor het aanbrengen van schroefdraad in een boorgat. Deze moeten handmatig met een boormachines ingebracht worden.

Frezen

Frezen is een verspanende bewerking waarbij met gebruik van een roterend gereedschap, de frees, materiaal wordt verwijderd. Frezen is een bewerking die met name wordt gebruikt in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie. Frezen wordt gedaan op een freesmachine. De uitvoeringsvormen van frezen zijn erg divers. Ruwfrezen, spiebaanfrezen, zaagfrezen enz. Ook varianten met hardmetalen inzetplaatjes worden gebruikt.


Robotlassen

Robotlassen is een productietechniek waarbij het lassen wordt aangestuurd door lasrobots. Menselijke factoren worden hier bijna niet bij gebruikt. De productietijd is een stuk verkort, waardoor de kosten laag zijn.

De start van een project op het gebied van plaatbewerking.

De start van een project op het gebied van plaatbewerking.

Een voorbeeld van een eindproduct.

Een voorbeeld van een eindproduct.