Lasersnijden met zuurstof

Met zuurstof lasersnijden is er sprake van een minder glad en schoon snijvlak dan wanneer stikstof wordt toegepast. Lasersnijden met zuurstof wordt ook wel brandsnijden genoemd: het gesmolten materiaal reageert met de toegevoegde zuurstof, waardoor verbranding optreedt. Lasersnijden is alleen mogelijk met staal.

Bij het lasersnijden met zuurstof treedt oxidehuidvorming op. Het materiaal reageert op zuurstof, wat oxidatie wordt genoemd. Hierdoor ontstaat er een dunne oxide huid op het snijvlak. Vooral bij complexe ontwerpen kan het verwijderen van de oxidehuid erg tijdrovend zijn. De grootste voordelen van lasersnijden met zuurstof zijn:

  • Hogere snelheden bij lasersnijden
  • Minder gasverbruik
  • Zuurstof is goedkoper dan stikstof
  • Geschikt voor ongelegeerd of laaggelegeerd staal

BEHANDELING BIJ OXIDEHUIDVORMING DOOR LASERSNIJDEN MET ZUURSTOF

Wanneer u kiest voor lasersnijden met zuurstof, dan zal er oxidehuidvorming op de snijranden ontstaan. Het is een dunne oxidehuid, die makkelijk met een borstel te verwijderen is. Toch kan het verwijderen van de oxidehuid erg tijdrovend zijn, vooral bij complexe geometrieën. Het is noodzakelijk om de huid te verwijderen, omdat de coating anders niet hecht aan het materiaal. Daarom is het van belang om rekening te houden met het volgende:

Kies bij poedercoaten voor lasersnijden met stikstof, want bij stikstof treedt geen oxidehuidvorming op. Stikstof is duurder, maar wel aanzienlijk lager dan het met de hand verwijderen van de oxidehuid.
Wanneer u het product wilt verchromen of verzinken, raden we aan om het plaatwerk eerst een beitsbehandeling te geven. De oxidehuid wordt hierdoor verwijderd, waardoor handmatig verwijderen niet meer nodig is.

LASERSNIJDEN MET ZUURSTOF DOOR AMADA CO² LASERSNIJDER

Amada LC 3015 F1 NT lasersnijder

Voor het lasersnijden met zuurstof maken we gebruik van de Amada LC 2015 F1 NT lasersnijder. De maximale grootte die wij kunnen lasersnijden is 3 x 1,5 meter.

We zijn met deze lasersnijder in staat om staal tot 25 mm dik te lasersnijden met zuurstof. De Amada lasersnijder staat bekend om zijn uitstekende snijkwaliteit met scherpe hoeken over het volledige diktebereik. Door het Twin-Adaptive Optics-systeem van Amada is het niet nodig om lenzen te wisselen, wat tijd bespaart. U profiteert hiervan door de lagere prijs die u betaalt voor lasersnijden met zuurstof. Het is mogelijk om staal in grote en kleine volumes te lasersnijden.