Hoe werkt lasersnijden?

Lasersnijden is een techniek die wordt toegepast om platen metaal, zoals RVS, staal en aluminium, om te vormen tot elk denkbaar eindproduct. De techniek wordt ook toegepast op slijtvaste platen en hoogsterk staal en is dus heel veelzijdig. Prozee werkt voor het lasersnijden met een snelle en efficiënte laser. Wij lasersnijden alle vormen en contouren met buitengewone precisie.

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een thermische metaalbewerkingstechniek die in nagenoeg alle industrieën wordt toegepast. De laserstraal doet het metaal smelten, waardoor het 'gesneden' wordt in elke gewenste vorm. Daarna wordt het uitgesneden metaal gebruikt voor het vervaardigen van eindproducten zoals onderdelen van gebouwen, machines, leidingwerk en meer. 

De laserstraal verhit in zeer korte tijd tot een temperatuur van 2000 graden Celsius. Het restmateriaal wordt door zuurstof of stikstof meteen weggeblazen, zodat er een strak snijvlak ontstaat. Omdat de technieken na verloop van tijd steeds verder zijn verbeterd, is lasersnijden tegenwoordig ook geschikt voor precisiewerk. Het is mogelijk om zeer nauwkeurig te lasersnijden. Lasersnijden is dus een zeer geavanceerde techniek en een onmisbaar onderdeel van veel productieprocessen. 

Of er met behulp van zuurstof of met behulp van stikstof wordt gewerkt is afhankelijk van het materiaal en de nabewerking ervan. 

Hoe werkt lasersnijden met zuurstof? 

Deze techniek wordt ook wel brandsnijden genoemd en wordt, mede vanwege de snelle doorlooptijd, veel toegepast. Lasersnijden met het hulpmiddel zuurstof is alleen mogelijk op staal. Het gesmolten materiaal in de snijrand reageert met de zuurstof en er vindt verbranding plaats, zodat het restmateriaal verdwijnt. Er treedt bij het gebruik van deze snijtechniek wel oxidehuidvorming op. Er ontstaat een dunne oxidehuid, die meestal weer verwijderd moet worden. 

Lasersnijden met zuurstof geeft een minder glad een schoon resultaat dan lasersnijden met stikstof. Het is echter wel een snelle, duurzame en goedkope snijtechniek. 

Lasersnijden met zuurstof kan op ongelegeerd en laaggelegeerd staal. 

Hoe werkt lasersnijden met stikstof? 

In het geval van lasersnijden met stikstof als hulpmiddel, wordt het gestolde materiaal dat na het laseren overblijft weggeblazen met stikstof. Het gaat om het restmateriaal dat zich in de snijzone bevindt. Er is tijdens het lasersnijden met stikstof geen sprake van oxidatievorming en dat is meteen één van de grootste voordelen van deze techniek. Stikstof reageert namelijk niet met het gelaserde materiaal. Er gaat maar weinig materiaal verloren, want het lasersmeltsnijden is een verfijnde techniek met een evenzo fijne snede. 

Lasersnijden met stikstof is geschikt voor de bewerking van metaalsoorten als RVS, staal en aluminium. De techniek heeft ook kleine nadelen. Er is sprake van een lagere snijsnelheid en een hoger gasverbruik. Voordelen zijn er uiteraard ook. Er is geen oxidatie van de snijkanten, er ontstaat een schone snede en het lasersnijden met stikstof is mogelijk met meerdere metaalsoorten. 

De nabewerkingen van lasersnijden

Met alleen lasersnijden bent u er meestal nog niet. Er bestaan diverse nabewerkingen, die het product verder richting het eindresultaat brengen. Dat zijn onder meer: 

  • Walsen
  • Zetten
  • Draaien 
  • Frezen
  • Lassen
  • Zagen
  • Ontbramen
  • Boren en tappen

 

De nabewerking die wordt gekozen is afhankelijk van het uiteindelijke eindproduct. Wilt u meer informatie over lasersnijden of direct een offerte aanvragen? U regelt het eenvoudig via onderstaande button: 

Vraag offerte aan >